Srbijada 2013

СВРХА СРБИЈАДЕ

  • Да се оснује традиционална годишња спортска манифестација за Србе у Северној Америци
  • Да се промовише фудбалска игра међу српским спортистима
  • Да се зближе Срби из различитих српских заједница
  • Да се увелича и промовише српско име широм Северне Америке
  • Да се финансијски помогне домаћински клуб
  • Да се гостујуђи тимови упознају са новим српским заједницама
  • Да се спортска такмичења прошире и на друге дисциплине

ИСТОРИЈА СРБИЈАДЕ

Досадашњи учесници и победници свих Србијада

2013 Srbijada History Youth

Највећи српски фудбалски турнир на северно америчком континенту, познатији под именом “Србијада” одржава се једном годишње. Турнир се одржава током “Labor Day” викенда, који је везан за први викенд у Септембру. Сваке године турнир се одржава на различитоm мeсту у Северној Америци, у организацији клуба коме је поверено одржавање Србијаде на званичној годишњој скупштини. Закључујући са 2012-ом годином, турнир је традиционално одржан двадесет пута.

Прва Србијада је одржана 1993-ће године, а част да одржи прву Србијаду припало је фудбалском клубу Виндзорски Срби из канадског града Виндзор у провинцији Онтарио. Последња Србијада, у септембру 2012-те године, одржана је у америчком граду Патерсон (Хопе), држава Нови Џерси; а домаћин је био фудбалски клуб Бели Орлови из Патерсона. Како је одлучено у Чикагу 2011-те године, следећи турнир ће се одржати у америчком граду Акрону, Охајо; а домаћини ће бити фудбалски клуб Гаврило Принцип из Акрона. Турнир у Акрону ће бити одржан Августа 30, 31 и 1-ог Септембра 2013-те године. Домаћини Србијаде после Акрона биће Уједињени Срби из Милвокија (Висконсин) у 2014-ој и Бели Орлови из Ванкувера (Британска Колумбија, Канада) у 2015-ој години.

У склопу Србијаде, истовремено се играју три или четири турнира у различитим категоријама. У отвореној категорији дозвољено је учешће свим тимовима без обзира на старосно доба, који испуњавају услове према Уставу Србијаде. Остале категорије су ограничене са старосном доби, тако да се у категорији ветерана преко тридесет година могу такмичити само они играчи који су ушли у четврту деценију живота. Исто тако у категорији ветерана преко четрдесет година, учешће је дозвољено само такмичарима који имају четрдесет или више година, а онима који се такмиче у категорији преко педесет година учешће је дозвољено само онима који имају више од педесет година живота. Турнири у отвореној и категорији ветерана преко тридесет година се одржавају од самог настанка Србијаде. Турнир у категорији ветерана преко четрдесет година први пут је додат програму турнира 1998-ме године када је турнир одржан у Хамилтону, Онтарио у организацији фудбалског клуба Вајнона Срба, а по први пут су играли тимови у категорији преко педесет година на турниру у Фениксу у Аризони 2010-те године.

Закључно са Србијадом одржаном у Патерсону 2012-те године, Сједињене Америчке Државе угостиле су Србијаду у својим градовима четрнаест пута, док се Србијада на канадском тлу одиграла шест пута. Фудбалски клуб Уједињени Срби из Милвокија, Висконсин и фудбалски клуб Карађорђе из Кливленда, Охајо су до сада рекордни домаћини са три одржане Србијаде. Они су били домаћини 1994-те, 2000-те, и 2004-те године, односно 1995-те, 2003-ће и 2009-те године. Рекордан број екипа, чак 54, такмичио се током Србијаде 2011-те која је одиграна у Чикагу (Lake Villa) у организацији фудбалског клуба Морава из Гурнија (Чикаго). Једина екипа који може да се похвали да је била учесник свих 15 Србијада је екипа Уједињени Срба (“United Serbs S.B.H.”) из Чикага у отвореној категорији.

Најуспешнија у отвореној категорији је екипа Белих Орлова из Патерсона која у својој колекцији има шест пехара намењених победнику, а уз то имају и девет наступа у финалним мечевима. Одмах из њих су Уједињени Срби из Чикага који имају пет освојених првих места и највише финала у отвореној категорији, чак једанаест. У категорији ветерана преко тридесет година, екипе Делија из Лос Анђелеса и Уједињени Срба (“United Serbs S.B.H.”) из Чикага имају по три освојена пехара, док их у стопу следе Карађорђе из Кливленда и Уједињени Срби из Ошаве (“United Serbs Oshawa”) са по две титуле у овој категорији. Екипа Виндзорски Срба (“Windsor Serbs”) је по освојеним титулама у категорији ветерана преко четрдесет година без премца. Они у својим витринама имају шест пехара намењених победнику ове категорије. Екипа Карађорђа из Кливленда је тријумфовала два пута у овој категорији.